tiistai 14. lokakuuta 2014

Vuoden toinen poikue

Beibi synnytti 30.9. onnistuneesti viisi poikasta. 
Kyseinen poikue oli gerbolamme toinen poikue tällen vuotta.
Poikasten alustavat värit ja sukupuolet on katsottuna ja näillä näkymin 
kotiin tulee jäämään kaksi poikasta sekä uros että naaras. 
Lopuille olen kaavaillut (2n & 1u) lemmikkikotia.

 Poikaset 1 vkoa 


Poikaset kuvassa 1vko. 

Poikueen suurin uros "Mega" on melkoisen kokoinen jässikkä!

 Poikaset 2 vkoa 

Maanantaina 13.10. löytyi vaalea poikavauva pesän ulkopuolelta poisnukkuneena (kuvassa keskimmäinen). Mitään päälle päin näkyvää 'vikaa' tai muuta sellaista ei ollut. Uros oli poikueen pienin ja nähtävästi tällä kertaa vain voimat loppuivat pienoiselta kesken. Hyvää matkaa paremmille purumaille rakas pikkumies. <3

Muu poikue vaikuttaa voivan hyvin. Ne ovat elinvoimaisia ja molemmat "emot"(= emä ja poikasten täti) hoitavat niitä yhdessä ja välillä myös vuorotellen. Emolta tulee todella hyvin maitoa ja sen ruokahalu sen kun vaan kasvaa kasvamistaan. Tänään vaihdoin kutterien tilalle Mörtti Röpö -kuivikkeet. Poikasten silmät eivät ole vielä auenneet, mutta jalat kantavat jo sen verran, että pikkuiset mönkivät ympäri terraariota uteliaasti tutkiskellen paikkoja. Enää ei maitobaarikaan pääse kauas karkuun. ;) Olin alun perin povannut tämän naarasvoittoiseksi poikueeksi, mutta saas nyt sitten nähdä. Muiden sukupuolet ovat pysyneet samoina, mitä viikko takaperin povasinkin, mutta yhden kohdalla olen edelleen epävarma, että onko kyseessä sittenkään naaras. Noh, aika näyttää.     

 Poikaset 3 vkoa 

Tässä muutama kuvatus "emoista" ja muksuista. :)


Beibi mamma on todellakin paikka paikoin välillä hyvinkin likainen otus. Poikasten käsitelyn ajaksi ovatkin "emot" päässeet aina erilliseen kuljetusboksiin hiekkakylvyille ja voi, kuinka ne ovatkin nauttineet! Tinan turkki on kuitenkin huomattavasti paremmassa kunnossa kuin imettävän siskonsa. Naaraat ovat tosiaan valinneet takimmaisen nurkan vakituiseksi paikaksi maitobaarille. Siellä ne saavat olla hyvin turvassa ylimääräiseltä hälinältä ja katseilta. :) Kuvat ovat huonohkon laatuisia juuri sen vuoksi, että olen ottanut kuvat lasin läpi ja zoomannut kauempaa, jotta en turhaan häiriköisi gerbiiliperheen elämää. Muksuista ainakin "Mega" on sen jo tehnyt hyvin selväksi, että maitoa pitää saada silloin, kun maitoa pitää saada! Eikä silloin emän auta luikkia mihinkään, muuten seuraa järkyttävä huuto. ;)


Kuvissa näkyy poikasista kaiken kaikkiaan 3/4, koska emo imettää kerrallaan kahta muksua ja muut kaksi vilahtavat salaman nopeasti tädin hoiviin, masun alle piiloon ja lämpöiseen ottamaan nokkaunia. Yritin tänään kuvailla poikasia, kun ne leikkivät keskenään, mutta valitettavasti yksikään kuva ei onnistunut. Kaikki olivat joko todella sumeita tai sitten pahasti heilahtaneita, kun eivät nämä karvanopat meinaa pysyä sekuntiakaan paikoillaan, kun ovat hereillä. Saa nähdä montako viikkoa tämä niiden on/off -vaihe kestää. Ensi kerralla voisi kokeilla josko videokuvan ottaminen olisi näppärämpi vaihtoehto poikasajan tallentamiseen. Heh. 

Tällä viikolla poikaset ovat alkaneet maistelemaan jo kiinteää ruokaa ja eläinkaupasta hainkin lintupuolelta pussillisen hirssintärhkiä, jotta poikasilla olisi niin sanotusti jotain vähän helpompaa mutusteltavaa. Eli tarkoituksena on hieman madaltaa poikasten kynnystä toisenlaiseen ruokaan siirryttäessä. Heinää on myöskin imeskelty oikein porukalla. Juomapulloa on käyty myös jo vähän tutkiskelemassa ja seurattu vierestä, kun aikuiset sitä ovat käyttäneet. Yksi poikasista on yrittänyt 'leikkitapella' pullon suuttimen kanssa(sekä yrittänyt innostaa muita mukaan) ja olenkin välillä käynyt aina katsomassa, että miten se pullo siellä oikein jaksaa, kun välillä meno on todella riehakasta ja vesipisaroita lennellyt pitkin mäkiä. Pahvirullien päälle muksut eivät vielä juurikaan ymmärrä. Niistä on kiva sujahdella läpi ja hetken päästä porukka onkin ihan ihmeissään, että minne ne kivat putket oikein katosivat, kun aikuiset käy ne muutamassa minuutissa silppuamassa pois. :D      

 Poikaset 4 vkoa 

Megasta tulee (kuten olen alusta asti toitottanutkin) vielä jotain suurta ja komeaa. Hyvin paljon isäänsä tullut jäpikkä, jonka ulkonäkö ja rauhallinen olemus tuo mieleen ikäistään vanhemman gerbiilin.

Tiku osoittautui lopulta urokseksi. Tarkoituksena oli jättää poikueesta kotiin uros ja naaras, mutta valintaani en ole katunut. Tiku on vielä hirveän naarasmainen, mutta aika näyttää, millainen siitä lopulta kehittyy. Tiku vaikuttaa ainakin tässä vaiheessa vielä siltä, että se omaisi nätin tyypin ja piirteet. Luonteeltaan ja joiltain piirteiltään se on täysin Megan vastakohta. Kuvioltaan tämä poika ei ole kovinkaan häävi, mutta ei anneta pikkuseikkojen häiritä. ;)

Ja sitten meidän tytön tylleröiset. Kovin pörröisiä ja tyttömäisiä. Tämä tulee ihan ekana näistä mieleen. :D Sisua ja intoa tuntuu riittävän niin, että pojat saa miltei väistyä, kun tämä kaksikko pääsee leikin ja riehumisen makuun. Tästä piirteestä huolimatta tytöt antavat nätisti käsitellä ja kiroilutta käännellä. Ne tuovat hyvin vahvasti mieleen oman emonsa ja tätinsä nuorena. Toinen on dominoivampi ja toinen alistuvampi persoona. 

 Poikaset 5 vkoa 

Tältä sitten näyttävätkin meidän viisi viikkoiset Muse mukulat. :)
Mega, Tiku & tytöt. 


 Poikaset 6 vkoa 

Pikku prinsessat muuttivat Tina -tätinsä kera uuteen kotiin Kauhajoelle. :)
Mega ja Tiku asustavat tällä hetkellä kahdestaan, mutta jossain vaiheessa todennäköisesti muuttavat yhdessä tai erikseen uroslauman/laumojen jatkoksi. Odotan kovasti ja suurella innolla millaisen näyttely debyytin nämä pojat mahtavatkaann ensi vuonna tehdä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti